In 2023 is het eiland Goeree-Overflakkee via de oostzijde minder goed bereikbaar door wegwerkzaamheden. Dat is in de zomer van 2023 zeker iets om rekening mee te houden tijdens het plannen van jouw reis naar Ouddorp. 

Wat is er aan de hand? 

Rijkswaterstaat renoveert de Heinenoordtunnel in 2023 en 2024. De Heinenoordtunnel stamt uit 1969 en is inmiddels toe aan groot onderhoud. Op de N59 plaatst provincie Zuid-Holland een vangrail tussen de rijstroken. Met deze rijbaanscheiding wordt de weg veiliger. Door het combineren van de werkzaamheden bij de Heinenoordtunnel is er één periode van hinder voor gebruikers van de N59. In 2023 renoveert Rijkswaterstaat daarnaast het bewegende deel, de klep, van de Haringvlietburg. De brug is opengesteld in 1964 en het bewegingswerk en de systemen voor bediening, besturing en bewaking zijn toe aan vervanging.

 
Overzichtskaart
 

Afsluitingen en extra reistijd

Om de renovatiewerkzaamheden veilig te kunnen uitvoeren, is er sinds januari 2023 geen bediening van de brug voor schepen hoger dan 13 meter en sluit Rijkswaterstaat de brug en de tunnel meerdere keren af voor het wegverkeer. Weggebruikers moeten rekening houden met extra reistijd, boven op de normale reistijd, die in de spitsen op kan lopen tot meer dan een uur.

  • Afsluiting Haringvlietbrug

Van vrijdag 9 juni 22.00 uur tot vrijdag 28 juli 23.00 uur, met een mogelijke uitloop tot en met 4 augustus 2023. In het najaar wordt de tunnel enkele nachten afgesloten om alles te testen.

  • Afsluitingen Heinenoordtunnel 

Van vrijdag 28 april 22.00 uur tot maandag 8 mei 05.00 uur en van maandag 7 augustus tot en met vrijdag 1 september 2023 05.00 uur in beide rijrichtingen. Voorafgaand is de tunnel van zaterdag 5 augustus 01.00 uur tot maandag 7 augustus 01.00 uur afgesloten in de rijrichting Bergen op Zoom. In 2023 is de tunnel ook een groot aantal weekenden en nachten, meestal in 1 rijrichting, afgesloten.

  • Afsluiting N59

Van maandag 7 augustus t/m maandag 28 augustus is ook de N59 tussen knooppunt Hellegatsplein en aansluiting Den Bommel (Schaapsweg) afgesloten.

  • Afsluitingen recreatievaart Haringvliet

Vanaf 1 januari tot najaar 2023 is er op de Haringvlietbrug geen passagemogelijkheid voor schepen hoger dan 13 meter. De Haringvlietbrug wordt niet bediend. Schepen hoger dan 13 meter moeten omvaren. Schepen lager dan 13 meter kunnen onder het vaste deel van de brug varen. 
Scheepvaartverkeer kan omvaren via de Noordzee of via het Spui, de Oude Maas en de Dordtsche Kil en moet rekening houden met veel langere vaartijden.

 
N59
 

Tips om hinder te beperken en files te vermijden

Rijkswaterstaat treft maatregelen om de hinder te kunnen beperken. Denk aan maatregelen als omleidingen, aanpassingen wegennet, het anders afstellen van verkeerslichten om de doorstroming te bevorderen en aan acties om fietsen en het gebruik van het openbaar vervoer te stimuleren. 

Je kunt zelf ook iets doen om de hinder op jouw route te beperken en files te vermijden: 

•    ga goed voorbereid op weg
•    weet wanneer afsluitingen zijn en wat de omleidingen zijn
•    reis buiten de spitsen naar jouw (vakantie)bestemming
•    check de verkeerssituatie voordat je vertrekt via bestaande-apps, Rijkswaterstaat verkeersinformatie of van A naar Beter

En bent je op de plaats van bestemming denk dan eens aan:

•    voor korte afstanden een fiets/e-bike huren
•    met het openbaar vervoer reizen 
•    op andere tijden (buiten de spitsen) reizen
•    de omleidingsroutes mijden

 
Flyer met overzicht van alle werkzaamheden